Matthiesen 1913. II: 163
Thjeleæble.
Hjem: Æblet er fremkommen af Frø i Herregården Thjeles Have, øst for Viborg, og er nu ca. 50 år gammelt. Det står, hvor det i sin Tid blev udpriklet i Planteskolen, det blev ikke forædlet, men blev stående, fordi det tydede på en bedre Sort. Det bar tidligt og har siden båret hvert år. Sorten er tiltrukken af Gartner Sørensen på Thjele, jeg har modtaget den fra Brostrøms Planteskole i Viborg.
Beskrivelse af Frugten:
Størrelse: middelstor, 70 mm bred, 74 mm høj. Form: valseformet
eller afstumpet ægkeglefonnet, Bugen på Midten, den ene Halvdel
lidt stærkere udviklet. Bæger: lukket, Bladene lange, brede, butte,
bøjer indad, opad, slår Spidserne lidt udad, tæt dunede;
Hulen flad til middeldyb, middelvid, Ribber indenfor
Randen runde, markerede, næsten perleformede, taber sig på Randen,
spores svagt
ned over Frugten; Tværsnit omtrent helt rundt.
Stilk: middellang, træet, tynd til kraftig, brun, dunet; Hulen
dyb, snæver, ofte med en flad Svulst, kun med Spor af mørkebrun
Rust i Bunden. Hud: som moden mørk strågul. Solsiden og ofte
mere er stænket og kortstribet af et mørkt karmoisinrødt;
Punkter ret talrige, lysebrune med bred Hov, bliver i det røde ofte forelleagtige.
Ret kraftig Lugt. Svagt fedtet. Kærnehus: lille, tenformet. Aksen vid,
Rum spidst afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, hvert indeholdende 24 små
veludviklede mørkebrune Kærner; Vægge lidt sprængte.
Bægerrør: en lang tragtagtig eller smal afrundet Kegle, Tråde
dybstillede. Griffel 2/3 kløvet, svagt håret i og under Delingsstedet.
Kød: hvidt med gul Tone, middelsaftigt, marvet, af sød, krydret,
god Vinsmag. Modningstid: NovemberJanuar. Værd: god Bordfrugt.
Fig. 254. Thjeleæble.
Om Træet skrives, at Væksten er middelstærk. Grenene hængende; det er hårdført og sundt. På Stedet antages det at være en Krydsning mellem Gråstener og Nonnetitte, i så Fald har det arvet mere af det sidste end af det første. Årsskud: middellange, knæede, rødligbrune med runde fine Barkporer. Bladknopper: langt ægformede, store, ikke tilliggende, rødlige, glatte. Blade: rundt ovale med kort påsat Spids, groft, ofte dobbelt savtakkede, Stilk kort, tynd, glat. Frugtknopper: middelstore, kegleformede, dunede; Bladene omkring disse eliptiske med længere tynd Stilk.