Matthiesen 1913. II: 163

Thjeleæble.

Hjem: Æblet er fremkommen af Frø i Herregården Thjeles Have, øst for Viborg, og er nu ca. 50 år gammelt. Det står, hvor det i sin Tid blev udpriklet i Planteskolen, det blev ikke forædlet, men blev stående, fordi det tydede på en bedre Sort. Det bar tidligt og har siden båret hvert år. Sorten er tiltrukken af Gartner Sørensen på Thjele, jeg har modtaget den fra Brostrøms Planteskole i Viborg.

Beskrivelse af Frugten:— Størrelse: middelstor, 70 mm bred, 74 mm høj. — Form: valseformet eller afstumpet ægkeglefonnet, Bugen på Midten, den ene Halvdel lidt stærkere udviklet. — Bæger: lukket, Bladene lange, brede, butte, bøjer indad, opad, slår Spidserne lidt udad, tæt dunede; Hulen flad til middeldyb, middelvid, Ribber indenfor Randen runde, markerede, næsten perleformede, taber sig på Randen, spores svagt ned over Frugten; Tværsnit omtrent helt rundt. — Stilk: middellang, træet, tynd til kraftig, brun, dunet; Hulen dyb, snæver, ofte med en flad Svulst, kun med Spor af mørkebrun Rust i Bunden. — Hud: som moden mørk strågul. Solsiden og ofte mere er stænket og kortstribet af et mørkt karmoisinrødt; Punkter ret talrige, lysebrune med bred Hov, bliver i det røde ofte forelleagtige. Ret kraftig Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: lille, tenformet. Aksen vid, Rum spidst afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, hvert indeholdende 2—4 små veludviklede mørkebrune Kærner; Vægge lidt sprængte. — Bægerrør: en lang tragtagtig eller smal afrundet Kegle, Tråde dybstillede. Griffel 2/3 kløvet, svagt håret i og under Delingsstedet. — Kød: hvidt med gul Tone, middelsaftigt, marvet, af sød, krydret, god Vinsmag. — Modningstid: November—Januar. — Værd: god Bordfrugt.

SaedingeM9.jpg Fig. 254. Thjeleæble.

Om Træet skrives, at Væksten er middelstærk. Grenene hængende; det er hårdført og sundt. På Stedet antages det at være en Krydsning mellem Gråstener og Nonnetitte, i så Fald har det arvet mere af det sidste end af det første. — Årsskud: middellange, knæede, rødligbrune med runde fine Barkporer. — Bladknopper: langt ægformede, store, ikke tilliggende, rødlige, glatte. — Blade: rundt ovale med kort påsat Spids, groft, ofte dobbelt savtakkede, Stilk kort, tynd, glat. — Frugtknopper: middelstore, kegleformede, dunede; Bladene omkring disse eliptiske med længere tynd Stilk.