Matthiesen 1913. II: 111
Skippernixer.
Hjem: Lollandsk Sort. Navnet er mærkeligt, hvorledes det skal tydes, vides ikke. Wøldike omtaler Sorten i sine efterladte Optegnelser S. 421 og kalder den Tragtæble, dog som Synonym til Hovednavnet. Sorten er temmelig almindelig i Mariboegnen, både Wøldike og jeg havde Frugten fra Byen Maglemer.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, i bedste Udvikling 77
mm bred, 61 mm høj, oftest dog noget mindre. — Form: fladrund. Bugen
lidt under Midten, begge Halv? dele éns udviklede. — Bæger: åbent,
Bladene brede, butte, grønne, uldede, adskilte ved Grunden, bøjer
indad, krøller Spidserne udad; Hulen flad, vid, omtrent glat, idet Ribberne
næppe kendes ned over Frugten, Tværsnit rundt. — Stilk: middellang,
kraftig, brun, glat; Hulen flad, vid, fuld af lys gråbrun, ikke strålet
Rust, der ofte flyder langt ud over Randen og lader en mørkegrøn
Hud skinne igennem. — Hud: hvidlig grøn, senere mere gul, Solsiden varmere;
Punkter ualmindelig store, trekantede med bred, klar Hov. Svagt
fedtet. Enkelte Frugter kan have Spor af tynd rød Dækfarve på
Solsiden. — Kærnehus: dybtsiddende. Aksen kort, snæver, Rum lukkede,
små, brede, lidt udrandet afrundede opad, but tilspidsede nedad, Kærner
store, lysebrune, butte. — Bægerrør: en lille kort, bred Kegle,
Tråde midtstillede. Griffel 2/3 kløvet, meget stærkt filtet
på deri sammenvoksede Del. — Kød: snehvidt, fint, skørt,
syrlig sødt vinagtigt med svag reinetagtig Aroma. — Modningstid: sidst
i November—Januar eller lidt længere. — Værd: god Bordfrugt, god
Handels- og Køkkenfrugt.
Fig. 220. Skippernixer.