Matthiesen 1913. II: 122
Slibestensæble.
Hjem: Sorten er gammel på Fejø og næppe videre kendt udenfor denne lille Frugtø, her er den meget almindelig og udføres i Mængde, da den er meget efterspurgt af københavnske Konditorer. Navnet hidrører vel fra, at det første Træ har stået ved en Slibesten, kun under dette er den nu kendt.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: næsten stor, fra gamle Træer
78 mm bred, 70 mm høj, bliver måske større fra yngere Træer.
— Form: afplattet rund, Bug lidt under Midten, den ene Side altid stærkere
udviklet. — Bæger: halvåbent
eller næsten lukket, forholdsvis lille, Bladene brede, gråuldede,
lidt indadbøjede, Spidserne lidt udadbøjede; Hulen
middeldyb til dyb, middelvid, omtrent glat, Ribber meget små og lidet
fremtrædende, dog ret skarpe i selve Hulen; Tværsnit omtrent rundt.
— Stilk: middellang, krum, tyk, rødlig brun, glat; Hulen dyb, snæver
med ubetydelig gråbrun Rust. — Hud: grønlig hvidlig gul, senere
mat gul, en stor Del er dækket med et mat, mørkt, blåligt
rødt, fuldt af Flammer og Striber, på Skyggesiden marmoreret; Punkter
gråbrune med mat Hov, talrige. Kraftig Lugt. Fedtet. — Kærnehus:
meget smalt løgformet. Aksen snæver, Rum lukkede, lange, smalle,
stærkt tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, når helt op til
Bægerrøret, der er en lille Kegle med midtstillede Tråde og halvkløvet
Griffel, hvidhåret på den sammenvoksede
Del. — Kød: snehvidt, saftigt, fint, af kraftig vinagtig,
sødsyrlig Smag, Sødmen stærk sukkeret, Syren
fremtrædende. — Modningstid: November—langt hen på Vinteren. — Værd:
god Bordfrugt og ganske fortrinlig Husholdningsfrugt
Fig. 226. Slibestensæble.