Matthiesen 1913. II:
Staubyæble.
Hjem: Sorten har jeg modtaget fra Gartner Borg-Hansen, Rosenvold pr. Stauby i Jylland. Han skriver, at Æblet på Egnen går under Navnet Niels Olsens Æble, men han véd ikke, om Træet i denne Mands Have er Modertræet, da der findes flere Træer af Sorten på Egnen. Han foreslog at kalde Frugten Stauby Stribling, et Navn, jeg med Hr. B-H.s Samtykke har forkortet til ovenstående.
Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: middelstor, 68 mm bred og
høj, rundt afstumpet kegleformet eller afstumpet ægformet, Bug
under Midten, den ene Halvdel stærkere udviklet. Bæger: lukket,
Bladene korte, brede, bøjer indad, svagt uldede; Hulen flad, snæver
eller næppe middelvid. Ribber indenfor Randen små, blødt
afrundede, ned over Frugten mere markerede, når lige til Stilkhulen, Tværsnit
stærkt kantet. Stilk: en kort Knort, Hulen middeldyb, vid, altid med
en større eller mindre Svulst, Rust mangler. Hud: smudsig grøn
med svagt gult Skær, Solsiden og ofte mere med lidt tyndt brunlig rødt
i Stænk og Striber; Punkter få, fine med smal Hov, lidet kendelige.
Lugt kraftig. Meget stærkt fedtet. Kærnehus: stort i Omkreds,
rundt løgformet, Aksen lang, snæver, Rum store, afrundede opad,
rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner store, ægformede,
lysebrune, trinde, ligger løse, så de rasler, 2 i hvert Rum. Bægerrør:
en bred, kort Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, håret
over, glat under Delingsstedet. Kød: grønligt, fast, dog skørt,
saftfuldt, af kraftig sød bæragtig Vinsmag. Modningstid: Oktober
eller sidst i Septemberførst i November.Værd: en meget velsmagende
Bordfrugt.
Fig. 238. Staubyæble.
Træet bliver stort og er sundt. Årsskud: lyst rødlig brune med mange runde Barkporer, svagt dunede mod Spidsen. Blade: store, ægformede med kort påsat Spids og hjærteformede ved Stilken, der er middellang, rødligbrun, tyk, Årer rødlige, Undersiden af Bladet filtet, Randen meget fint savtakket. Bladknopper: små, brede, spidse, hviduldede. Frugtknopper: ægformede med brune Knopskæl, der er filtede i Spidsen.