Matthiesen 1913. II: 152
Svindingeæble.
Hjem: Sorten er ældre, den har hjemme i Svindinge syd for Nyborg. I Østfyn og på Langeland træffes den i mange Haver. Hvem, der har draget den frem, vides ikke.
Beskrivelse af Frugten:—
Størrelse og Form: middelstor, 66 mm bred, 61—62 mm høj, bredt
afstumpet rund eller afstumpet ægformet, Bug under Midten, den ene Side
stærkere udviklet. — Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene
brede, snævrer hurtigt ind til en lang, fin, tilbagebøjet Spids,
grønne, dunede, adskilte ved Grunden; Hulen flad, vid, Ribber små,
uregelmæssige, taber sig på Randen, Tværsnit rundt. — Stilk:
snart lang, tynd og kødfuld ved Grunden, snart kort og tyk; Hulen vid,
flad med lidt lysebrun Strålerust. — Hud: meget tynd, guldgul med varmere
Solside, der kan have Spor af rødt; Punkter brune med klar Hov, som på
Solsiden oftest er rødlig. Svag Lugt. Fedtet. — Kærnes hus: smalt
løgformet. Aksen vid, Rum afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Kærner
lysebrune, skarpt tilspidsede, indtil 4 i hvert Rum, ofte løstliggende.
— Bægerrør: en lille, bred tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede,
Griffel halvkløvet, håret i Delingsstedet. — Kød: hvidt,
saftfuldt, af forfriskende sød vinsyrlig Smag med nogen Aroma, bliver
hurtigt brunt efter Snittet.— Modningstid: Oktober—November.—Værd:
ret god Bordfrugt, god Torvefrugt.
Fig. 246. Svindingeæble.
Træet er hårdført og overmåde frugtbart.