Matthiesen 1913. II: 304
Lanterisser.
Bornholmsk Sort, modtaget fra Lærer Harild i Bodilsker ved Nexø. Hvad det mærkelige Navn betyder, er mig ubekendt.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 61 — 69 mm bred, 53—55
mm høj. — Form: ligner et lille Borgherreæble, nærmest fladrund
med lidt fremstående trynet Bægerparti, varierer dog, mere højbyggede
Frugter forekommer også, de første synes dog at være de normale.
— Bæger: halvåbent. Bladene smalle, tæt dunede, adskilte ved
Grunden, bøjer lidt indad, står lige op; Hulen middeldyb, snæver,
Ribber ulige store, fremtrædende; store ned over Frugten, Biribber mere
perleformede, Tværsnit stærkt kantet.— Stilk: kort
eller middellang, kraftig til tyk, glat; Hulen flad eller middeldyb, vid med
lidt fin grå Strålerust. — Hud: hvidlig grøn eller lyst gulgrøn,
lidt tynd, rød, glat Dækfarve kan træffes på Solsiden;
Punkter spredte, lysebrune med bred, mat Hov. Kraftig Lugt. Stærkt fedtet.
-Kærnehus: Aksen vid, Rum store, rundt tilspidsede opad, mere but tilspidsede
nedad, Vægge sprængte, åbner sig spatelformigt, én
stor, næsten rund Kærne i hvert.
— Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel meget kortkløvet,
håret på den sammenvoksede Del. — Kød: hvidt, lidt grønligt
næst Huden, meget saftfuldt, af mild syrlig Smag uden kendelig Aroma.
— Modningstid: December-Februar. - Værd: brugelig Bordfrugt, god Køkkenfrugt.
Fig. 342. Lanterisser.