Matthiesen 1913. II: 304

Lanterisser.

Bornholmsk Sort, modtaget fra Lærer Harild i Bodilsker ved Nexø. Hvad det mærkelige Navn betyder, er mig ubekendt.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, 61 — 69 mm bred, 53—55 mm høj. — Form: ligner et lille Borgherreæble, nærmest fladrund med lidt fremstående trynet Bægerparti, varierer dog, mere højbyggede Frugter forekommer også, de første synes dog at være de normale. — Bæger: halvåbent. Bladene smalle, tæt dunede, adskilte ved Grunden, bøjer lidt indad, står lige op; Hulen middeldyb, snæver, Ribber ulige store, fremtrædende; store ned over Frugten, Biribber mere perleformede, Tværsnit stærkt kantet.— Stilk: kort eller middellang, kraftig til tyk, glat; Hulen flad eller middeldyb, vid med lidt fin grå Strålerust. — Hud: hvidlig grøn eller lyst gulgrøn, lidt tynd, rød, glat Dækfarve kan træffes på Solsiden; Punkter spredte, lysebrune med bred, mat Hov. Kraftig Lugt. Stærkt fedtet. -Kærnehus: Aksen vid, Rum store, rundt tilspidsede opad, mere but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, åbner sig spatelformigt, én stor, næsten rund Kærne i hvert. — Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel meget kortkløvet, håret på den sammenvoksede Del. — Kød: hvidt, lidt grønligt næst Huden, meget saftfuldt, af mild syrlig Smag uden kendelig Aroma. — Modningstid: December-Februar. - Værd: brugelig Bordfrugt, god Køkkenfrugt.

Tillag2M4.jpg Fig. 342. Lanterisser.