Matthiesen 1913. II: 306

Morbroders Æble.

Hjem: Frugten er et Frøæble, modtaget fra Gartner Rosenlund på Kirstinesminde ved Fåborg.

Tillag2M5.jpg Fig. 343. Morbroders Æble,

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: middelstor, i almindelig god Udvikling 66—69 mm bred, 60—62 mm høj. — Form: rundt afstumpet kegleformet. Bugen på eller lidt under Midten, den ene Halvdel lidt stærkere udviklet. — Bæger: lukket, Blade grønne, svagt dunede, bøjer indad, er lidt adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb til dyb, middelvid, Ribber markerede, ulige store, fortsættes oftest helt ned over Frugten, Tværsnit mere eller mindre kantet. — Stilk:

snart kort og kraftig, snart længere og tynd, dunet; Hulen dyb, snæver med lidt lys gråbrun Strålerust. — Hud: glinsende, mørkegul. Solsiden og ofte mere er stænket og stribet af et smukt mørkt karmoisinrødt; Punkter fine, brune med klar Hov, talrige. Svag Lugt. Meget stærkt fedtet. — Kærnehus: lille, rundt løgformet. Aksen næppe middelvid. Rum rundt tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, lukkede, Vægge glatte, 2 mørkebrune Kærner i hvert. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde lidt under midtstillede, Griffel kortkløvet, tæt hvidhåret på den sammenvoksede Del. — Kød: hvidt, saftigt, marvet, sødt vinagtigt, krydret. — Modningstid: November—December. — Værd: god Bordfrugt.