Matthiesen 1913. II: 295
Høstriver.
Hjem: Denne gamle Sort har længe været dyrket på Tåsinge og hører rimeligvis hjemme der på Øen, hvorfra den udføres i Mængde om Efteråret. Jeg har forgæves på Stedet gjort mig Umage for at komme efter Oprindelsen til det mærkelige Navn, ingen har vidst Besked derom. Sorten træffes også i Svendborgegnen.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: i almindelig god Udvikling godt middelstor,
ca. 64—70 mm bred, 56—57 mm høj. — Formen varierer noget fra bredt afstumpet
kegleformet til mere højbygt kegleformet. Bug altid hen mod Stilken,
begge Halvdele omtrent éns udviklede. — Bæger: stort, åbent,
Bladene lange, løber ud i en fin lang Spids, som straks slås tilbage,
er grønne ved Grunden, glatte, adskilte forneden; Hulen middeldyb, middelvid.
Ribber næst Bægeret rynkede, på Randen og ned over Frugten
lidt mere fremtrædende, Tværsnit svagt og blødt kantet. —
Stilk: middellang, kraftig, dunet; Hulen middeldyb til dyb, middelvid eller
snæver, fuld af fin grålig, udflydende Strålerust, — Hud:
lysegul, største Delen af Frugten er overstænket og stribet af
et meget smukt karmoisin- eller mørkt rosenrødt, som dækker
på Solsiden, kun på Skyggefrugter ses Skyggesiden ren; Punkter spredte,
fine med bred Hov, den sidste ses ikke i det røde. Svag Lugt. Svagt fedtet.—
Kærnehus: bredt løgformet. Aksen middelvid, Rum lukkede, tilspidsede
opad, but tilspidsede nedad, snævre, Vægge sprængte, Kærner
brede, flade, lysebrune, én i hvert Rum, oftest golde. —Bægerrør:
en stor grydeagtig Kegle, Tråde under midtstillede, Griffel j kløvet,
håret i Delingsstedet. — Kød: hvidt, saftigt, lidt fast, vinagtigt
med svag Kanélaroma. — Modningstid: November—December. — Værd:
meget smuk Salgsfrugt, god Køkkenfrugt, brugelig Bordfrugt. Forbi med
Året.
Fig. 356. Høstriver.