Matthiesen 1913. II: 295

Høstriver.

Hjem: Denne gamle Sort har længe været dyrket på Tåsinge og hører rimeligvis hjemme der på Øen, hvorfra den udføres i Mængde om Efteråret. Jeg har forgæves på Stedet gjort mig Umage for at komme efter Oprindelsen til det mærkelige Navn, ingen har vidst Besked derom. Sorten træffes også i Svendborgegnen.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: i almindelig god Udvikling godt middelstor, ca. 64—70 mm bred, 56—57 mm høj. — Formen varierer noget fra bredt afstumpet kegleformet til mere højbygt kegleformet. Bug altid hen mod Stilken, begge Halvdele omtrent éns udviklede. — Bæger: stort, åbent, Bladene lange, løber ud i en fin lang Spids, som straks slås tilbage, er grønne ved Grunden, glatte, adskilte forneden; Hulen middeldyb, middelvid. Ribber næst Bægeret rynkede, på Randen og ned over Frugten lidt mere fremtrædende, Tværsnit svagt og blødt kantet. — Stilk: middellang, kraftig, dunet; Hulen middeldyb til dyb, middelvid eller snæver, fuld af fin grålig, udflydende Strålerust, — Hud: lysegul, største Delen af Frugten er overstænket og stribet af et meget smukt karmoisin- eller mørkt rosenrødt, som dækker på Solsiden, kun på Skyggefrugter ses Skyggesiden ren; Punkter spredte, fine med bred Hov, den sidste ses ikke i det røde. Svag Lugt. Svagt fedtet.— Kærnehus: bredt løgformet. Aksen middelvid, Rum lukkede, tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, snævre, Vægge sprængte, Kærner brede, flade, lysebrune, én i hvert Rum, oftest golde. —Bægerrør: en stor grydeagtig Kegle, Tråde under midtstillede, Griffel j kløvet, håret i Delingsstedet. — Kød: hvidt, saftigt, lidt fast, vinagtigt med svag Kanélaroma. — Modningstid: November—December. — Værd: meget smuk Salgsfrugt, god Køkkenfrugt, brugelig Bordfrugt. Forbi med Året.

Tillag3M7.jpg
Fig. 356. Høstriver.