Matthiesen 1913. II: 182
Vejlbyæble.
Hjem:
Sorten har hjemme i Vejlby nord for Århus. Den kom til nuværende
Gartner V. Stabells Have samme år som Risskov Rambour. (Se under denne).
Fig. 266. Vejlbyæble.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: middelstor, i almindelig god Udvikling 68 mm bred, 63 mm høj, bredt afstumpet kegleformet. Bug tæt ved Stilkenden, den ene Side stærkere udviklet. — Bæger; halvåbent, Blade lange, but tilspidsede, tæt dunede, bøjer lidt indad, krøller tilbage; Hulen godt middeldyb, vid, Ribber stærkt fremtrædende, taber sig først langt ned over Frugten, Biribber ofte næsten lige så store, Tværsnit stærkt kantet. — Stilk: 2—4 Cmtr. lang, lidt krum, kraftig, træet, brun, glat; Hulen dyb, vid, fuld af læderbrun, grov, langt udflydende Strålerust. — Hud: mørkegul, Solsiden stænket og stribet af meget fremtrædende korte og lange Striber af mørk karmoisinrød Farve; Punkter spredte, fine, brune med smal Hov. Kraftig Lugt. Svagt fedtet. — Kærnehus: ovalt, Aksen lang, snæver, ofte næsten lukket, Rum store, éns og lidt rundt tilspidsede mod begge Ender, Vægge svagt sprængte, en enkelt lille Kærne træffes, oftest er de golde. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel kortkløvet, glat. — Kød: hvidt, fast, middelsaftigt, sødt vinagtigt med reinetagtig Bismag. — Modningstid: November—December. — Værd: god Bordfrugt, meget god Salgsfrugt.
Træet vokser kraftigt, har lange, tynde, ikke talrige,. hængende Grene, er rigtbærende og hårdført. — Årsskud: mørkviolette, knæede, få Barkporer. — Bladknopper: store, kegleformede, mørkebrune. — Frugtknopper: store, ægformede med mørkebrune, glatte Skæl. — Blade: rundtovale med påsat smal Spids, savtakkede, glatte på Undersiden, Stilk over middellang, tynd, glat; Akselblade meget små.