Matthiesen 1913. II: 192
Langelands Vildling.
Hjem: Efter Navnet at dømme stammer dette Æble fra Langeland, men nærmere har jeg ikke kunnet få oplyst. Jeg modtog Frugten første Gang 1900 fra Valdemarslots Have, på den store Udstilling i København 1912 fandtes den også i Svendborg Samlingen.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, 81 mm bred, 74 mm høj.
— Form: næsten kuglerund, Bugen på Midten, den ene Side stærkere
udviklet. — Bæger: lukket, Bladene brede, korte, dunede, slutter tæt
sammen med Spidserne, lidt adskilte ved Grunden; Hulen snæver, middeldyb,
Ribber blødt rundede, indenfor Randen rynkeagtige, løber helt
ned over Frugten og ind i Stilkhulen; Tværsnit kantet. — Stilk:
kort eller middellang, kraftig, træet, brun,
dunet; Hulen snæver, dyb, kun med Spor af Rust; undertiden trykkes Stilken,
som så er tyk, af en snabelagtig Svulst, og Hulen er da omtrent udfyldt.
— Hud: lysegul med grønt Skær, senere rent gul, Solsiden stænket
og stribet af et smukt tyndt rødt, som lader Grundfarven skinne igennem;
Punkter talrige, fine med mat Hov. Ret kraftig
Lugt. Stærkt fedtet. — Kærnehus: løghjerteformet. Aksen vid,
når lige til Røret, Rum snart åbne, snart lukkede, svagt
og spidst rundede opad, but tilspidsede eller svagt afrundede nedad, Vægge
sprængte, Kærner små, blankbrune, 2 i hvert Rum. — Bægerrør:
en dyb, smal Kegle, Tråde lidt over midtstillede, Griffel dybtkløvet,
svagt håret, — Kød: hvidt, marvet, kraftig vinagtigt med god Aroma.
— Modningstid: sidst i Oktober til først i December. — Værd: god
Bordfrugt, smuk Salgsfrugt.
Fig. 272. Langelands Vildling.