Matthiesen 1913. II: 191
Vibekka
Hjem:
Foreliggende Sort vår udstillet som Frøæble af Gartner M.
L. Hansen, Kongensvej, København på Gartnerforeningens Udstilling
i Tivoli 1894. Ligheden med Langelandsæblet er meget stor, både
med Hensyn til ydre og indre Egenskaber, så stor, at et af dem synes at
være overflødigt. I hvert Fald viser Vibekkaæblet og Langelandsæblet
at to Reproduktioner kan falde omtrent éns
ud.
Fig. 271. Vibekka.
Beskrivelse af Frugten: Størrelse: stor, 90 mm bred, 8184 mm høj. Form: kort valseformet eller bredt af? stumpet kegleformet, Bug under Midten, den ene Side stærkere udviklet. Bæger: lukket eller halvåbent, Blade grønne, smalle, uldede, adskilte ved Grunden; Hulen godt middeldyb, middelvid til snæver, Ribber store, flade, kendelige langt ned over Frugten, Tværsnit ikke ganske rundt. Stilk: middellang, tynd, gulgrøn med brunt, glat; Hulen middelvid, dyb med gråbrun Strålerust, af hvilken enkelte Stråler løber længere ned over Frugten; det samme er Tilfældet hos Langelandsæblet. Hud: lysegul, Solsiden stænket af et smukt rødt, hvori kort afsatte brede Striber; Punkter spredte, fine med klar Hov. Kraftig Lugt. Svagt fedtet. Kærnehus: forholdsvis lille i Omkreds, åbent som hos Nonnetitte, Rum rundt tilspidsede opad, tilspidsede nedad, Vægge , stærkt sprængte, Kærner lange, små, lysebrune, talrige. Bægerrør: en afrundet Kegle, Tråde under midtstillede, ofte næsten dybtstillede. Griffel halvkløvet, tæt hvidhåret eller filtet på den sammenvoksede Del. Kød: hvidt, sødt vinagtigt med svag Nonnetittearoma, aldeles som hos Langelandsæblet. Modningstid: OktoberNytår. Værd: brugelig Bordfrugt, meget god Køkken- og Handelsfrugt.