Matthiesen 1913. II: 208

Voldstrupæble.

Sorten er modtaget fra Hans Knudsen i Landsgrav ved Slagelse, som meddeler, at den er kommen frem af Kærne i eller ved Byen Voldstrup pr. Rudme på Fyn, og at han har formeret den i sin Planteskole siden 1889, samt at Træet er meget frugtbart, og at Frugten kan blive større.

Beskrivelse af Frugten:— Størrelse og Form: lille til middelstor, 55 mm bred, 44—45 mm høj, enkeltvis lidt højere, minder noget om Irish peach (Irsk Ferskenæble), fladrund. Bug på eller lidt under Midten, begge Halvdele éns udviklede. — Bæger: lukket , Bladene grønne, dunede, bøjer indad, adskilte ved Grunden; Hulen middelvid, flad , Ribber små, lidt mere fremtrædende ned over Frugten, Tværsnit ikke fuldt rundt. — Stilk: kort, tyk, kødfuld, dunet; Hulen ubetydelig eller ingen, har ofte en lille flad Svulst, ingen eller kun svage Spor af Rust. — Hud: hvidlig grøn med gul Tone, Solsiden med tynd mat rød Dækfarve, hvori spores enkelte små Striber hen mod Siderne; Punkter fine, talrige med smal Hov, ses ikke meget. Ingen eller svag Lugt. Fedtet. — Kærnehus: ofte lidt uregelmæssigt, Aksen middelvid eller snæver, Rum snart vidtåbne, snart næsten lukkede, åbner sig spatelformigt, rundt tilspidsede mod begge Ender, Kærner talrige, ligger ofte løse, mørkebrune. — Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, tæt håret på nederste Halvdel. — Kød: hvidt, meget saftigt, lidt marvet, af kraftig, lidt krydret sød Vinsmag og godt. — Modningstid: August. Kan spises fra Træet. — Værd: Meget god Bordfrugt. Moderfrugten menes at være Gråstener.

VoksM5.jpg Fig. 285. Voldstrupæble.

Træet er meget frugtbart og sundt. — Årsskud: violetbrune, knæede, tæt dunede, få Barkporer. — Bladknopper: flade, spidse, tæt dunede, tæt tilliggende. — Blade: store, ægformet ovale med påsat Spids, dobbelt rundt savtakkede, tæt dunede på Undersiden, Stilke lange, tykke, dunede, rødlige på Undersiden. — Frugtknopper: middelstore, kegleformede, tæt dunede, Bladene smalt eliptisk ægformede.