Camilla Søndergaard.
Det formentlige Modertræ står i forhenværende Forstander for Fyns Husmandsskole, nu Gårdejer, Landbrugskandidat Søndergårds Have i Ejby ved Odense. Frugterne har jeg fået fra Forsøgsleder Esbjerg i Blangsted ved Odense, og han skriver, at Træet rimeligvis stammer fra Frøudsæd, og at »Træet er meget stort og gammelt og overmåde rigtbærende.« Det er taget i Formering af en stedlig Gartner under her benyttede Navn.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: godt middelstort eller lidt
mindre — bliver rimeligvis større på unge Træer — parmalnformet,
d.v.s. bredt afstumpet kegleformet, Bugen nærmere Stilken, begge Halvdele
ens udviklede. — Bæger: åbent, Bladene korte, brede, krøller
lidt udad, er svagt dunede eller uldede, støder ikke sammen ved Grunden;
Hulen er flad, vid, omtrent glat, Ribber meget ubetydelige, spores dog ned over
Frugten, så Tværsnittet er næppe rundt. — Stilk: midclellang,
brun, kraftig, glat, trykkes ofte af en flad Svulst; Hulen middeldyb, vid med
lidt ikke strålet Rust. - Hud; varmt mørkegul, Solsiden er stænket
og spredt kortstribet af et smukt karmoisinrødt; Punkter spredte, gråbrune
med bred, mat Hov. Fin og god Lugt, svagt fedtet. - Kærnehus: svagt betegnet,
eliptisk i Omkreds, Aksen snæver til middelvid. Rum lukkede, tilspidsede
mod begge Ender, Vægge årede, to kaffebrune Kærner i hvert.
— Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel 2/3 kløvet,
glat. — Kød: stærkt gult, meget saftigt, marvet, af kraftig sød
Vinsmag med stærk Parmainaroma. —Modningstid: Oktober til lidt ind i December.
— Værd: meget god og fin Bordfrugt. Fortjener Opmærksomhed.
Fig. 363. Camilla Søndergaard.