Camilla Søndergaard.

Det formentlige Modertræ står i forhenværende Forstander for Fyns Husmandsskole, nu Gårdejer, Landbrugskandidat Søndergårds Have i Ejby ved Odense. Frugterne har jeg fået fra Forsøgsleder Esbjerg i Blangsted ved Odense, og han skriver, at Træet rimeligvis stammer fra Frøudsæd, og at »Træet er meget stort og gammelt og overmåde rigtbærende.« Det er taget i Formering af en stedlig Gartner under her benyttede Navn.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: godt middelstort eller lidt mindre — bliver rimeligvis større på unge Træer — parmalnformet, d.v.s. bredt afstumpet kegleformet, Bugen nærmere Stilken, begge Halvdele ens udviklede. — Bæger: åbent, Bladene korte, brede, krøller lidt udad, er svagt dunede eller uldede, støder ikke sammen ved Grunden; Hulen er flad, vid, omtrent glat, Ribber meget ubetydelige, spores dog ned over Frugten, så Tværsnittet er næppe rundt. — Stilk: midclellang, brun, kraftig, glat, trykkes ofte af en flad Svulst; Hulen middeldyb, vid med lidt ikke strålet Rust. - Hud; varmt mørkegul, Solsiden er stænket og spredt kortstribet af et smukt karmoisinrødt; Punkter spredte, gråbrune med bred, mat Hov. Fin og god Lugt, svagt fedtet. - Kærnehus: svagt betegnet, eliptisk i Omkreds, Aksen snæver til middelvid. Rum lukkede, tilspidsede mod begge Ender, Vægge årede, to kaffebrune Kærner i hvert. — Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, glat. — Kød: stærkt gult, meget saftigt, marvet, af kraftig sød Vinsmag med stærk Parmainaroma. —Modningstid: Oktober til lidt ind i December. — Værd: meget god og fin Bordfrugt. Fortjener Opmærksomhed.

Fig. 363. Camilla Søndergaard.