Dansk Isæble.
Æblet har jeg modtaget fra Hr. N. Gram i Sorø. Det stammer fra Slaglille, tæt ved Sorø. Da Isæblenavnet er Synonym til Hvid Astrachan, har jeg tilladt mig at sætte »Dansk« foran for at forebygge Forvekslinger.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: lille til middelstort, næsten rundt eller lidt mere tilsneddet mod Bægeret, Bægerenden er ofte lidt trynet fremstående, Bugen lidt under Midten, den ene Halvdel lidt kraftigere udviklet. — Bæger: lukket, Bladene brede, grønne, uldede, bøjer indad, slår Spidserne lidt tilbage; Hulen er næppe middeldyb, snæver, Ribber uregelmæssige, på Randen mere eller mindre perleformede, Hovedribberne mere fremtrædende, løber skarpe ned over Frugten og ind i Stilkhulen; Tværsnit kantet. - Stilk: kort eller middellang, ret kraftig, fint dunet, har ofte et Par små fine Knopper; Hulen dyb, snæver med lidt langstrålet lysebrun Rust. — H u d: gulgrøn med svage Spor af rødt på Solsiden; Punkter i Virkeligheden talrige, meget fine, brune med smal Hov, men ses ikke meget; enkelte Rustvorter træffes. God, fin Lugt og stærkt fedtet. — Kærnehus: stort i Omkreds, løghjerteformet, Aksen vid, lang, Rum store, afrundede opad, but tilspidsede nedad, Vægge fint og tæt sprængte, 1—2 kaffebrune Kærner i hvert Rum. — Bægerrør: en Tragt med vidt Rør eller Tud, smal Krave, Tråde meget højtstillede, Griffel dybtkløvet, tæt hvidhåret over det hele. — Kød: hvidt, lidt grønligt næst Huden, saftigt, marvet, af god, sød, lidt krydret Vinsmag. — Modningstid: Oktober til lidt ind i November. — Værd: meget god Bordfrugt.
Fig. 416. Dansk Isæble.