Enslevæble.

Frugten er sendt af Stadgartner Carlsen i Randers. Han skriver: »Antagelig et Frøæble, der karakteriseres som rigtbærende og holdbart.«

Beskrivelse af Frugten. —Størrelse og Form: Dette lille meget smukke Æble er omtrent valseformet eller bredt afstumpet valseformet. Bugen lidt under Midten, begge Halvdele éns udviklede. — Bæger: lille, lukket eller halvåbent, Bladene grønne, fint dunede, bøjer indad, Spidserne lidt udad; Hulen middeldyb, omtrent glat, Hovedribberne ses først ned over Frugten, ikke på Hulens Rand, Tværsnit næppe helt rundt. — Stilk: middellang, ret kraftig, grøn med brunt, glat, er tykkere i Hulen, som er middeldyb, vid med lidt svagtstrålet gulbrun Rust. — Hud: varmt voksgul, Solsiden og mere er tæt stænket og kortstribet af et smukt mørkt rosenrødt; Punkter spredte, fine med smal eller ingen Hov. Svag Lugt og svagt fedtet. - Kærnehus: tenformet, åbent, Aksen vid, Rum snart vidtåbne og snart lukkede i samme Frugt, rundt tilspidset mod begge Ender, Vægge årede, 1—2 blankbrune Kærner i hvert Rum. — Bægerrør: en lille tragtagtig Kegle, Tråde lidt under midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, håret over det hele. — Kød: hvidt, saftigt, helt sødt og godt krydret. — Modningstid: November til hen i Vinteren. — Værd: godt for Yndere af Sødæbler, ellers smuk Pyntefrugt.

Fig. 373 Enslevæble.