Gavlæble.

Bornholmsk Sort fra Ågård i Pedersker Sogn.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: middelstort, fladrundt eller kort rundt kegleformet, Bugen hen mod Stilken, den ene Halvdel lidt stærkere udviklet. —Bæger: temmelig stort, lukket eller halvåbent, Bladene middelbrede, lange, bøjer indad og slår Spidserne tilbage, når de findes - de mangler ofte - dunede, adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb, næppe middelvid, Ribber og l Biribber små, men. meget udprægede, omtrent lige store, ned over Frugten bløde, dog kantende Tværsnittet lidt. — Stilk: kortere eller længere, kraftig, lige, olivenbrun, dunet; Hulen middelvid, dyb med lidt lysebrun Strålerust. — Hud: hvidlig grøn, Solsiden med tynd, mat teglstensrød Dækfarve, hvori Spor af Striber og Flammer; Punkter spredte, fine med meget bred, mat, hvid Hov. Kraftig Lugt og fedtet. — Kærnehus: lille, halsløgformet, Aksen vid, Rum åbne, tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner rundt ægformede, trinde, kun en enkelt i hver Frugt. — Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, glat. — Kød: hvidt, saftigt, rent honningsødt. — Modningstid: September. —Værd: for Yndere af Sødæbler. God Kompot- og Tørrefrugt.

Fig. 387. Gavlæble.