Grandumburer.

Bornholmsk Sort, modtaget fra Hr. Skov i Skoven, Bodilsker Sogn.

Beskrivelse af Frugten. — Størrelse og Form: stort til meget stort, ca. 88 mm bredt, 96 mm højt men varierer i Form, er snart og vist oftest valseformet, snart mere rundt afstumpet kegleformet, de fleste af de sendte Frugter havde Form som Fig. Bug hen imod Stilken, den ene Halvdel stærkere udviklet. — Bæger; lukket, Bladene grønne, fint uldede, bøjer indad, står lige op, støder næppe sammen ved Grunden; Hulen dyb, snæver, Ribber ulige store, indenfor Randen små, større ned over Frugten; Tværsnit meget kantet. — Stilk: en kort, tyk Knort; Hulen flad til middeldyb, vid med lidt lysebrun Strålerust i Bunden, trykkes af en stor Svulst. — Hud: smuk lysegul, Solsiden og ofte mere er fuld af et smukt mørkt rosenrødt i Stænk og lange Striber; Punkter talrige, meget fine, lysebrune med smal Hov. Stærkt fedtet. — Kærnehus: åbent som hos Nonestitte Vægge sprængte og stærkt filtede, Kærner få, små, trinde. — Bægerrør : en dyb afrundet Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, fint håret, meget tynd. —Kød: hvidt, saftigt, lidt groft, bliver hurtigt brunt efter Snittet, vinsyrligt uden Aroma. — Modningstid: Oktober - Året ud eller lidt længere. — Værd: er en glimrende smuk Handelsfrugt og meget god Husholdningsfrugt.

Fig. 391. Grandumburer.