Gurrebyæble.

Foreliggende Æble modtog jeg fra nuværende Overgartner Jens K. Jørgensen ved Haveselskabets Have, medens han var Gartner på Orebygård, det er en Frøfrugt, kommen frem i Gårdejer Hans Rasmussens Have i Gurreby pr. Søllested på Lolland.

Beskrivelse af Frugten. — Størrelse og Form: meget stort, i almindelig god Udvikling ca. 90 mm bredt, 75—74 mm højt, afstumpet kegleformet, stærkt tilsneddet mod Bægeret. — Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene brede, korte, uldede, adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb til dyb, snæver, Ribber bløde, træder stærkere frem ned over Frugten, en enkelt af dem har ofte en skarp Søm; Tværsnit stærkt kantet. — Stilk: kort, tyk, tæt dunet; Hulen meget dyb, snæver, kun med Spor af Strålerust i Bunden. — Hud: gulgrøn, Solsiden med Stænk og utydelige Striber af et mat rødt; Spor af grålig nætagtig Rust på Solsiden og i Bægerhulen; Punkter spredte, fine med grønlig Hov, lidet kendelige. Svag Lugt og svagt fedtet. — Kærnehus: lille. Aksen vid, kort, Rum små, afrundet udrandede opad; but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, små, lysebrune, trinde Kærner. —Bægerrør: en stor Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, svagt uldet over det hele. —Kød: hvidt med gulgrønne Årer, saftigt, af god sød vinagtig Smag. —Modningstid: September. — Værd: ret god Bordfrugt, meget god Torve- og Køkkenfrugt.

Fig. 396. Gurrebyæble.