Hallelystæble.
Frugten modtaget fra Gartner Kofod, Hallelyst i Allinge på Bornholm, som i Brev af 17/11 21 meddeler, at det er et Frøæble fra Sandvig. Sorten burde altså rettere hedde Sandvigæble, men da den var udstillet i Århus under ovenfor benyttede Navn, har jeg ikke villet ændre dette.
Beskrivelse af Frugten. Størrelse og Form: næsten stort, fladrundt, Bugen omtrent på Midten, lidt mere aftagende mod Bægeret, begge Halvdele éns udviklede. Mere højtbyggede Frugter forekommer også. Bæger: lukket eller halvåbent, Blade dunede, bøjer indad, opad, er lidt adskilte ved Grunden; Hulen omtrent middeldyb, middelvid, Ribber indenfor Randen rynkagtige, på Randen runde, Tværsnit ikke fuldt rundt. Stilk: middellang til lang, lige, tynd til kraftig; Hulen snæver til middelvid, dyb med lidt lys gråbrun Strålerust. Hud: gul, omtrent over det hele stænket og stribet af et kraftigt mørkt karmoisinrødt, som næsten dækker på Solsiden; Punkter spredte med klar Hov, ses ikke meget. Kraftig god Lugt og fedtet. Kærnehus: lille, løgformet, Aksen middelvid, Rum små, omtrent éns tilspidsede mod begge Ender, Vægge fint sprængte, 2 kaffebrune Kærner i hvert. Bægerrør: en Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, normalt fint filtet over det hele. -- Kød: hvidt med svag gul Tone, saftigt med god Vinsmag, der visse År kan være lidt syrlig, i gode År derimod mere sød og med god Aroma. Modningstid: November til noget ind l det nye år. 1919 holdt Sorten sig til hen i Marts. - Værd: smuk Frugt til al Slags Brug.
Fig. 398. Hallelystæble.