Jens Kusks Æble.
Gammel lokal Sort i Holstenshusegnen ved Fåborg, kaldt efter en gammel Herskabskusk på Holstenshus.
Beskrivelse af Frugten: Størrelse og Form: middelstort, afstumpet rundt eller fladrundt, Bugen under Midten, den ene Side lidt stærkere udviklet. Bæger: halvåbent, Bladene fint dunede, bøjer lidt indad, slår Spidserne tilbage; Hulen varierer, er snart flad og vid, snart middeldyb og snæver, Ribber ubetydelige, dog brede ned over Frugten; Tværsnit lidt kantet. Stilk: kort, tyk, kødfuld, glat; Hulen flad eller næppe middeldyb, vid, kun med ringe Spor af Rust. Hud: strågul, Solsiden stænket og kortstribet af et smukt rødt; Punkter fine med bred Hov. Kraftig Lugt og fedtet. Kærnehus: løgformet. Aksen middelvid, Rum tilspidset afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner store, langt ægformede. Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, håret på den sammenvoksede Del. Kød: gult, saftigt, marvet, sødt vinagtigt, godt krydret. Modningstid: Oktober November. Værd: god Bordfrugt, smuk Torvefrugt.
Fig. 418. Jens Kusks Æble.