Jordbæræble fra Kjær Mølle.

Sorten har jeg fra Frugtavler Ole Knudsen, Vejstrup ved Skamling. Den har hjemme i Haven ved Kjær Mølle, tæt ved Hejlsminde. Det kan ikke afgøres, om det er en oprindelig Frasort fra Stedet, men det formenes.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: middelstort, varierer i Form, er snart højere bygget, snart bredere, den første synes dog at være den normale, altså bredt afstumpet kegleformet, Bug under Midten, den ene Halvdel lidt stærkere udviklet. — Bæger: stort, lukket eller halvåbent, Bladene lange, butte, grønne, uldede, bøjer indad, Spidserne udad, er adskilte ved Grunden; Hulen dyb, middelvid, Ribber ret markerede, Biribber omtrent lige så store, taber sig hurtigt, Tværsnit rundt. — Stilk: kort til middellang, kraftig, glat; Hulen middeldyb, middelvid, fuld af grov, grå, ofte langt udflydende, lidt strålet Rust. — Hud: mat gul, Solsiden stænket og stribet, undertiden dækket af et mørkt rødt; Punkter ret talrige, fine med mat Hov, vorteagtige Rustpletter træffes. God Lugt, svagt fedtet. — Kærnehus: rundt løgformet eller ovalt, Aksen vid, Rum små, smalle, afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge sprængte, Kærner runde, lysebrune. — Bægerrør: en lang tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, tæt hvidhåret over det hele. — Kød: hvidt, ofte lidt rødt næst Bægeret, saftfuldt, af kraftig, bæragtig, krydret Vinsmag. — Modningstid: Oktober-November. —Værd: smuk og fin Bordfrugt, let sælgelig.

Fig. 420. Jordbæræble fra Kjær Mølle.