Kirsten Andersens Æble.
Jeg tør ikke med Sikkerhed afgøre, hvorfra jeg har fået dette smukke Æble, dog tror jeg, det er fra afdøde Morten Nielsen i Kolding. Et Træ har jeg stående i Grønholt Skoles Have ved Fredensborg.
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: middelstort til næsten stort, rundt og bredt afstumpet kegleformet eller mere fladrundt, smukt rundende mod Stilken, er ens udviklet til alle Sider. — Bæger: lukket, Bladene lange, dunede, bøjer Spidserne lidt udad; Hulen flad, middelvid, Ribber fine, Rynker indenfor Randen, flade ned over Frugten, taber sig ved Bugen, som træffes lidt under Midten. Tværsnit rundt. — Stilk: næsten lang, tynd til kraftig, omtrent lige eller lidt bøjet, Hulen middeldyb, middelvid med lysebrun Strålerust. — Hud: grønlig gul, omtrent helt overstænket og stribet af et smukt kirsebærrødt, som dækker helt på Solsiden; Punkter fine med bred Hov; Rustpletter træffes på Træet med blålig Dug. Svag Lugt og meget fedtet. — Kærnehus: stort, løghjerteformet, Aksen lang, middelvid, Rum stærkt tilspidsede opad, but eller rundt tilspidsede nedad, Vægge lidt sprængte, Kærner lange, kaffebrune, 2 i hvert Rum. — Bægerrør; en lille Gryde, Tråde lidt under midtstillede, Griffel 2/3 kløvet, håret på den kløvede Del. — Kød: hvidt med gul Tone, lidt rødt nærmest Bægeret og med røde Årer, meget saftigt, af forfriskende vinsyrlig Smag med hindbæragtig Aroma. — Modningstid: sidste Halvdel af September, November ud. — Værd: god Bordfrugt, meget god Salgsfrugt, glimrende Pyntefrugt. Træet er tidligt og meget frugtbart.
Fig. 427. Kirsten Andersens Æble.