Krukæble.

Jeg har flere Gange modtaget dette Æble til Undersøgelse fra Planteskoleejer Sass-Nielsen i Rødby. Sorten stammer fra en Gårdmandshave i Hyltofte ved Rødby. Træet er meget stort, højkronet med hængende Grene, blomstrer sent og bærer rigt hvert År

Beskrivelse af Frugten: - Størrelse og Form; stort eller middelstort, i bedste Udvikling ca. 81 mm bredt, 78 mm højt, afstumpet kegleformet, bredt afstumpet ved Bægeret, Bugen langt under Midten, den ene Halvdel meget stærkere udviklet. — Bæger: åbent, Bladene står lige op, bøjer Spidserne udad, dunede, lidt adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb, vid, Ribber brede, taber sig hurtigt, dog er Tværsnittet ikke fuldt rundt. — Stilk: snart en Knort, snart kort, tynd, dunet, det sidste vist det normale; Hulen middeldyb, vid, kun med Spor af Rust; ofte er Hulen udfyldt af en stor Svulst. —Hud: citrongul, Solsiden mørkere eller med lidt rødt i Stænk og Striber; Punkter fine, brune med bred Hov; ret talrige. Svag Lugt, svagt fedtet. — Kærnehus: stort i Omkreds, rundt løgformet, Aksen kort, vid, Rum spidst afrundede opad, but tilspidsede eller næsten afrundede nedad, Vægge lidt sprængte eller årede, Kærner små, rundt ægformede, talrige. — Bægerrør: en bred Kegle, Tråde midtstillede, Griffel kortkløvet, glat. — Kød: hvidt med grønlige Årer, meget saftigt, af kraftig, godt krydret Vinsmag. — Modningstid: December—Marts. —Værd: smuk og meget god Bordfrugt, ikke så lidt mindende om Gråstener i Smag.

Sorten fortjener megen Opmærksomhed. Navnet er garnmelt og stedligt.

Fig. 452. Krukæble.