Bjerreæble.

Foreliggende Frugt har jeg modtaget fra daværende Lærer Jensen i Svebølle (Holbæk Amt). Han meddeler, at den og det i >>Dansk Frugt<< tidligere beskrevne “Svebølleæble” er såede af Kærne i Byen Bjerre ved Kalundborg, men begge Træer er som ganske små udplantede i Boelsmand Anders Jensens Have på Svebølle Mark.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: lille, afstumpet ægformet eller afstumpet kegleformet, Bugen under Midten, den ene Halvdel lidt stærkere udviklet. — Bæger: lille, halvåbent, Bladene brede, korte, dunede, bøjer indad, slår Spidserne udad, er adskilte ved Grunden; Hulen en lille flad Skål, Ribber fine, rynkeagtige, taber sig på Randen; Tværsnit rundt. -— Stilk: middellang til lang, tynd, glat; Hulen middeldyb, vid, uden Rust. - Hud: mørkegul, ses sjældent rén, er overstænket og kortstribet af et smukt mørkt rødt, som dækker helt på Solsiden; Punkter talrige, ses kun som forelleagtige Hov i det røde, hvorved Æblet bliver meget smukt. Svag Lugt og svagt fedtet. — Kærnehus: forholdsvis stort i Omkreds, rundt løgformet, Aksen snæver til middelvid, Rum svagt afrundede eller but tilspidsede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, åbner sig spatelformigt, mange mørkviolette Kærner i hvert Rum. — Bægerrør: en lille tragtagtig Kegle, Tråde højtstillede, Griffel dybtkløvet,fint dunet eller håret over det hele. — Kød: hvidt, lidt rødligt udenfor årene, af sød vinagtig Smag med fin Syre og rosenagtig krydret. — Modningstid: Januar—Forår. — Værd: God Bordfrugt og fin Pyntefrugt.


Fig. 356. Bjerreæble