Ærteæble.
Bornholmsk Sort. Frugten er fra samme Sted på Østbornholm som »Guldnetter«, jeg har modtaget den fra Lærer Harild i Bodilsker. Navnet skal hidrøre fra, at Æblet er så godt til at koge i gule Ærter! (Harild).
Beskrivelse af Frugten. Størrelse og Form: middelstort, bredt afstumpet kegleformet, oftest bredere end højt, undertiden tilsyneladende højere og da mere kegleformet, Bugen normalt under Midten, den ene Halvdel altid stærkere udviklet. Bæger: lukket, Bladene grønne, svagt dunede, bøjer indad, står lige op, støder sammen ved Grunden; Hulen flad, vid, Ribber ret markerede, Biribber ligeså, er også fremtrædende ned over Frugten; Tværsnit kantet. Stilk: kort eller middellang, fint uldet, lige; Hulen middeldyb, vid med lidt gråbrun, tynd Strålerust. Hud: grøn, Solsiden med tynd brunrød Dækfarve; Punkter få, fine med bred Hov; vorteagtige Rustpletter træffes. Nogen Lugt, fedtet. Kærnehus: løghjerteformet, Aksen vid, Rum store, udrandede opad, tilspidsede nedad, Vægge ofte lidt sprængte, åbner sig spatelformigt, én stor, rund Kærne i hvert. Bægerrør: en Gryde, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, glat. Kød: hvidt med grønt Skær, meget saftigt, bliver hurtig brunt, af kraftig syrlig Smag. -- Modningstid: brugeligt fra November til Marts. Værd: er et fortrinligt Madæble til al Slags Brug.
Fig. 519. Ærteæble.