Marie Grejsens Æble.
Dette meget smukke og meget gode Æble er tiltrukket af Enke Marie Grejsen i Ørsted ved Havdrup. På en Udstilling i Roskilde havde man kaldt det Alexander, men da dette ikke passer, har jeg foreslået at opkalde Æblet efter Tiltrækkeren. Hun har en hel Have fuld af Frøtræer, hvoraf de ældste er fra de sidste År i forrige Årh., en Del af dem har jeg undersøgt, men ingen af dem nåer foreliggende i Godhed.
Beskrivelse af Frugten. —Størrelse og Form: stort, mere eller mindre rundt kegleformet, snart lavere, snart højere bygget, Bugen under Midten, den ene Halvdel er oftest lidt kraftigere udviklet. — Bæger: stort, åbent, Bladene korte, brede, dunede, bøjer lidt indad, opad, udad; Hulen flad, Ribber små, flade, spores kun svagt ned over Frugten, så Tværsnittet er omtrent fuldt rundt. — Stilk: kort, tyk, dunet eller fint uldet; Hulen flad, enkeltvis middeldyb, vid med lysebrun Strålerust, undertiden rustfri. — Hud: smuk varmt strågul, Solsiden med tynd mørkrosenrød Dækfarve, fuld af fine Stænk og korte Striber, Grundfarven skinner dog altid igennem; Punkter ret spredte, brune med mat bred Hov. Kraftig fin Lugt, stærkt fedtet. — Kærnehus: rundt løghjerteformet, Aksen kort, vid, Rum små, lidt afrundede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, 1-2 blankbrune Kærner i hvert. — Bægerrør: en lang, spids Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, håret på den spaltede Del. —Kød: hvidt, saftfuldt, af fin sod, kraftig krydret Vinsmag. —Modningstid: November-Januar, måske lidt tidligere. —Værd: meget smuk og meget god og fin Bordfrugt. Fin Salgsfrugt. Sorten fortjener megen Opmærksomhed.
Fig. 444. Marie Grejsens Æble