Munkesøæble.
Sorten har jeg modtaget fra Gartner Jensen, Georgsvej 17, København. Den er kommen frem af Kærne for omtrent 30 år siden i Himmelev By ved Roskilde. Navnet havde Æblet, da jeg modtog det 1920.
Beskrivelse af Frugten. — Størrelse og Form: lille, ligner en almindelig Borsdorfer, er bredt afstumpet kegleformet, Bugen nærmest Stilken, éns udviklet til alle Sider. — Bæger: halvåbent, Bladene lange, bøjer indad med Spidserne udad, er fint dunede; Hulen flad, Ribber meget ubetydelige, Tværsnit rundt. -- Stil k: middellang til lang, lidt krummet, tynd, olivenbrun, glat; Hulen middeldyb, vid med grov, mørkebrun Strålerust. —Hud: varmt gul, Solsiden mørkere, ofte også med Spor af tyndt rødt i Flammer; Punkter ret talrige, fine med bred Hov. Ret kraftig Lugt og fedtet. — Kærnehus: stort i Omkreds, rundt løghjerteformet, Aksen middelvid, Rum udrandet rundt tilspidsede opad, but tilspidsede nedad, Vægge sprængte, 2-3 kaffebrune Kærner i hvert Rum. — Bægerrør: en meget lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, filtet på den kløvede Del. -- Kød: hvidt med gule Årer, fast, saftigt, af kraftig krydret Reinetsmag. — Modningstid: December til langt ud på Foråret. — Værd: meget god og fin lille Bordfrugt. Er en god Guldreinet.
Fig. 451. Munkesøæble.