Nederbroæble.
Modtaget fra Handelsgartner L. Poulsen, Nederbro pr. Vejle. Frugten er fra et gammelt Træ og rimeligvis en lokal
Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: middelstort, afstumpet kegleformet eller pigeonformet, smukt rundende mod Stilken, lidt indsvejfet mod Bægeret, Bugen omtrent på Midten, den ene Side stærkere udviklet. — Bæger: åbent, Bladene lange, grønne, fint dunede, står lige op, er lidt adskilte ved Grunden; Hulen middeldyb, glat, Ribber spores først nedenfor Randen og ned over Frugten; Tværsnit svagt kantet. — Stilk: kort, ret kraftig; Hulen næppe middeldyb, vid, fuld af udflydende, ikke strålet, lysebrun Rust. — Hud: lysegul, ofte med svag grøn Tone, Solsiden har undertiden lidt rødt, som også ofte mangler; Punkter få, fine med bred Hov. Svag Lugt og svagt fedtet. — Kærnehus: omtrent lukket, l Omkreds mere eller mindre tenformet, Rum rundt tilspidsede opad, tilspidsede nedad, Vægge lidt sprængte, én eller ingen lysebrun Kærne i hvert. — Bægerrør: en Kegle, Tråde lidt under midtstillede, Griffel 1/3 kløvet, håret over det hele, den kløvede Del dog svagere. Kærnehuset er ofte firrummet. — Kød: hvidt, noget tæt, meget saftigt, af kraftig sød Vinsmag med lidt Pigeonaroma. —Modningstid: November-Januar. — Værd : god Bordfrugt.
Smagen og det firrummede Kærnehus minder om en Pigeon, Bægerrøret derimod ikke.
Fig. 454. Nederbroæble.