Radbjergæble.

Frøæble fra Hr. E. Jørgensen i Radbjerg pr. Væggerløse på Falster. Han skriver, at Modertræet er ungt men Modersorten ukendt.

Beskrivelse af Frugten. —Størrelse og Form: mere end middelstort, næsten rundt, Bugen lidt under Midten, smukt rundende mod Stilken, ubetydeligt aftagende mod Bægeret, begge Halvdele omtrent ens udviklede. — Bæger: lukket eller halvåbent, Bladene store, brede, lange, dunede eller melede, bøjer indad og udad; Hulen flad, vid, Ribber små men skarpt markerede, taber sig ved Bugen, så Tværs snittet er rundt.— Stilk: middellang, kraftig, dunet; Hulen dyb, snæver med lysebrun Strålerust. -- Hud: varmt gul, største Delen er dækket af et smukt, skinnende karmoisinrødt, hvori mørkere, kort afbrudte Striber; Punkter talrige, store, mørke med mat Hov. Svag Lugt og fedtet. -- Kærnehus: rundt løgformet, Aksen kort. snæver, Rum afrundede opad, tilspidsede nedad, Vægge årede, én stor Kærne i hvert. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel næppe halvkløvet, håret i Delingsstedet. -- Kød: hvidt med grønlige Årer, saftigt, marvet, vinagtigt uden kendelig Aroma. -Modningstid: December til hen mod Foråret. —Værd: brugelig Bordfrugt, god Køkkenfrugt, har mest Værd som glimrende smuk Pynte- og Salgsfrugt.

Fig. 464. Radbjergæble.