Rundter.
Bornholmsk Sort fra Skovgård, Bodilsker Sogn, hvor den kaldes med her benyttede Navn. »Er både Spise- og Husholdningsfrugt, holder sig til efter Jul, men Folkene sagde, at Æblet ikke bliver så gammelt, fordi det er så godt, at de snart gør Ende derpå.« (Harild).
Beskrivelse af Frugten :-- Størrelse og Form: lille, fladrundt, Bugen på eller lidt under Midten, lidt stærkere aftagende mod Bægeret, begge Halvdele éns udviklede. -- Bæger: stort, åbent eller halvåbent, Bladene uldede, står omtrent lige op, bøjer Spidserne udad, støder næppe sammen ved Grunden; Hulen middeldyb til dyb, middelvid, omtrent glat, Ribber spores dog på Randen og ned over Frugten, så Tværsnittet er næppe fuldt rundt. -- Stilk: mere end middellang, kraftig, svagt krummet, mørkebrun, dunet, Hulen middeldyb, vid med ubetydelig grå Strålerust. -- Hud: lyst citrongul eller guldgul, Solsiden oftest med lidt tynd gulrød Dækfarve uden Stænk eller Striber; Punkter spredte, store, sortebrune med smal Hov; lidt tynd, stribet Rust træffes på næsten alle Frugter. Kraftig Lugt, tør. — Kærnehus: lille, næsten rudeformet, Aksen snæver, Rum små, lidt afrundede opad, rundt tilspidsede nedad, Vægge glatte, Kærner små, trinde, 2-3 i hvert Rum. — Bægerrør: en bred Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, fint håret. — Kød: sødt vinagtigt med kraftig Reinetaroma. — Modningstid: Oktober-Januar. — Værd: fortrinlig Bordfrugt. Er en fin lille Guldreinet.
Fig. 473. Rundter.