Skærbækæble.
Dette Æble forekommer almindeligt i Byen Skærbæk og Omegn ved Tovlov Station mellem Fredericia og Kolding. Frugten har jeg modtaget af Gårdejer Johannes Bay i Skærbæk. Er en lokal Sort på Egnen.
Beskrivelse af Frugten. — Størrelse og Form: lille til middelstort, fladrundt, Bug omtrent på Midten, den ene Halvdel er stærkere udviklet. — Bæger: forholdsvis stort, lukket, Bladene brede, grønne, svagt dunede, bøjer indad, lukker tæt over Røret, er ikke skilte ved Grunden; Hulen flad, vid, Ribber ret markerede, dog ikke store, spores helt ned over Frugten lige til eller ind i Stilkhulen, Biribber ofte bulede eller knudrede, Tværsnit lidt kantet. — Stilk: kort, tynd, dunet, undertiden en Knort; Hulen dyb, middelvid eller snæver, fuld af udflydende gråbrun, stærkt strålet Rust. — Hud: hvidlig strågul, Solsiden er stænket og stribet af et fint rosenrødt; Punkter spredte, store med bred, klar Hov. Svag Lugt men stærkt fedtet. -- Kærnehus: bredt og fladt løghjerteformet, højtsiddende, Aksen kort, middelvid, Rum brede, svagt afrundet opad, but tilspidset nedad, Vægge glatte, to store, brune Kærner i hvert. -- Bægerrør: en forholdsvis stor Kegle, Tråde lidt over midtstillede, Griffel halvkløvet, stærkt filtet på den sammenvoksede Del, glat over den. — Kød: hvidt med gulgrønne Årer, saftigt, af krydret god Vinsmag. — Modningstid: sidste Halvdel af September til hen i Oktober, måske Måneden ud. — Værd: god og meget smuk Bordfrugt.
Fig. 482. Skærbækæble.