Smedeæble.

Afdøde Konsulent P. Henriksen har meddelt, at dette Æble forekommer ret almindeligt i Beder og Malling Sogne syd for Århus. Han skriver, at der her findes mange gamle Træer af Sorten, som sikkert er spredt af gamle Podemestere. Nu formeres det ikke, men han mener, at det fremdeles er sin Plads værd for Træets Hårførheds Skyld. Henriksen kalder Sorten et meget holdbart Madæble, de Frugter jeg prøvede fra Udstillingen i Århus 1920 var dog også gode Bordæbler i December.

Beskrivelse af Frugten -Størrelse og Form: omtrent middelstort, afstumpet kegleformet, bredere end højt. meget regelmæssigt udviklet, Bugen under Midten, begge Halvdele lige store. -- Bæger: forholdsvis stort, lukket eller halvåbent, Bladene brede, dunede, bøjer indad og opad, støder sammen ved Grunden; Hulen flad, vid, Ribber indenfor Randen små, bliver store, når denne er passeret, så Tværsnittet bliver kantet.— Stilk: kort, kraftig, glat; Hulen dyb, snæver med ubetydelig grå, lidt strålet Rust. —Hud: lysegul, Solsiden mørkere med Spor af, at rødt kan findes; Punkter talrige med fin klar Hov, som på Solsiden kan være rød; vorteagtige Rustpletter træffes. Svag Lugt, meget fedtet. — Kærnehus: stort i Omkreds, bredt rundt løghjerteformet, Aksen snæver, Rum næsten but tilspidsede mod begge Ender, Vægge glatte, 2 lange mørkebrune Kærner i hvert. — Bægerrør: en tragtagtig Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, glat. -- Kød: hvidt med grønlig Tone, meget saftigt, bliver hurtig brunt efter Snittet, af forfriskende god Vinsmag, var meget velsmagende. -- Modningstid: var godt i December til langt hen på Vinteren. -- Værd: var her meget god Bordfrugt og godt Salgs- og Køkkenæble.

Fig 485. Smedeæble.